Інфоцентр

Домашні вітряні турбіни стають ефективною та доступною альтернативою традиційним сонячнм панелям

Традиційні сонячні панелі відходять у минуле. На їх місці з’являються домашні вітряні турбіни, ефективна та економічна альтернатива, яку зараз можна встановити вдома менш ніж за 200 євро.
Вітрові турбіни – ще один спосіб виробництва чистої енергії в домашніх умовах. Вони складаються з гвинтоподібних лопатей, з’єднаних із ротором, розташованих на вежі, ідеально вищій за навколишні дерева та будівлі. Обертання лопатей змушує ротор обертатися та посилати кінетичну енергію до генератора, який перетворює її на корисну електричну енергію.

Як і житлові сонячні системи, домашні вітрові турбіни можуть бути прив’язані до мережі — енергія надсилається в мережу через спеціальний інвертор — або автономно, для чого потрібен акумулятор із глибоким циклом. Ви також можете мати систему, яка працює як у мережі, так і поза нею, що вимагатиме як спеціального інвертора, так і акумуляторної батареї. Це привабливий варіант, оскільки він гарантує, що ви не втратите електроенергію під час тривалих безвітряних періодів або коли мережа вимикається.

Діаметр ротора житлових вітряних турбін може коливатися від 3 до 23 футів, а висота — від 60 до 100 футів. Загальне правило полягає в тому, щоб встановити турбіну на 30 футів над будь-якою перешкодою в радіусі 300 футів від вежі.

Вітрові турбіни можуть витягувати близько 50% енергії, яка проходить через них, у порівнянні з ефективністю домашніх сонячних панелей від 15% до 20%. Міністерство енергетики США стверджує, що типова житлова вітряна турбіна може виробляти від 400 Вт до 20 кіловат енергії. Одна турбіна потужністю 4,5 кіловат вироблятиме 900 кВт/год на місяць (приблизно в середньому по країні) у місці, де середня швидкість вітру становить 14 миль/год.

Звичайно, чи буде вітер ефективним джерелом енергії, багато в чому залежить від місця розташування. Вітрові турбіни найкраще працюють на рівних віддалених ділянках з невеликою кількістю перешкод. Міністерство енергетики США рекомендує використовувати вітрову енергію для людей, які живуть у регіоні із середньорічною швидкістю вітру не менше 10 миль/год.

Вплив на навколишнє середовище

Енергія вітру є одним із найчистіших доступних джерел енергії, викиди якої становлять лише чотири грами еквіваленту вуглекислого газу на вироблений кВт-год порівняно з шістьма грамами сонячної енергії, 78 грамами газу та 109 грамами вугілля. Це включає виробництво, транспортування, експлуатацію та утилізацію вітряних турбін, термін служби яких становить приблизно 20 років. Однак, можливо, більш тривожним екологічним недоліком є те, що вітряні турбіни можуть зменшувати та погіршувати природні середовища існування, а їхні постійно обертові лопаті іноді стикаються з кажанами та птахами .

Сонячна чи вітрова енергія краще?

Як сонячна, так і вітрова енергія мають великі переваги, обидві є значно екологічнішими, ніж традиційна енергія, яка працює на викопному паливі, хоча й значно дорожча. Що найкраще для вас, багато в чому залежить від вашого простору та бюджету. Сонячні батареї, як правило, дешевші, компактніші та більш прийнятні в міських і приміських середовищах. Вони також відомі як більш надійне джерело енергії, оскільки можуть поглинати світло в похмурі дні, тоді як турбіни обертаються лише під час вітру.

Загалом вітроенергетика є більш ефективним і екологічно чистим варіантом. Турбіни можуть використовувати 50% кінетичної енергії вітру, тоді як сучасні фотоелектричні панелі використовують лише 15-20% сонячної енергії сонця. В даний час вітрова енергія має нижчий вуглецевий слід, ніж сонячна, і одному дому знадобиться лише одна п’ятикіловатна турбіна для повного живлення, на відміну від 20 сонячних панелей.

Незважаючи на те, що сонячні батареї виробляють більш передбачувану енергію, ніж вітрові турбіни, останні продовжують використовувати енергію вночі, тоді як перші працюють лише вдень. Як бонус, потенційно простіше знайти вітряні турбіни, виготовлені в США — таким чином усуваючи вуглецевий слід міжнародних перевезень, — ніж знайти сонячні панелі вітчизняного виробництва. Більшість обладнання для сонячних панелей імпортується з Азії (зокрема, Малайзії, Китаю, Південної Кореї та В’єтнаму), тоді як компоненти вітряних турбін постачаються з внутрішнього виробництва від 40% до 90%.

Щоб живитися повністю від електромережі, не турбуючись про чергові періоди знеструмлення (блекаутів), найкращим (але і найдорожчим) варіантом є, мабуть, встановлення як сонячної, так і вітрової системи. Таким чином, ви майже гарантовано матимете заряд протягом довгих зимових ночей і періодів слабкого вітру.