Інфоцентр

Управління відходами та розвиток циркулярної економіки

Виконавчий директор Сергій Савчук презентував досвід групи компаній Кліар Енерджі на круглому столі «Як розвивається сфера управління відходами в Україні в контексті циркулярної економіки», що пройшов у межах проєкту Green Deal від Інтерфакс-Україна.

«Залежність централізованого опалення наших міст від рекордної ціни на газ (1800 євро за тис. м3 в Європі) все сильніше тисне на платоспроможність місцевих громад, українських сімей та промислових споживачів. Один із шляхів виходу із енергетичної пастки – це вироблення тепла із відходів. При цьому тепло буде реалізовувано дешевше від тепла з газу. Так ми зможемо щорічно заміщати до 1 млрд м3 газу в системі теплопостачання України».

Також Сергій Савчук навів приклад, як лідер ринку з дегазації полігонів ТПВ – група компаній Кліар Енерджі – щороку видобуває 80 млн м3 біогазу, з прогнозованим збільшенням до 100 млн м3 у 2029 році. З видобутого біогазу може бути отримано до 30 млн м3 газу метану, який також можна віддавати в газову мережу для внутрішнього споживача. Відповідний Закон № 5464 вже прийнятий ВРУ.

Окремим пунктом було підкреслено важливість Державного сприяння для розвитку та модернізації сфери поводження з ТПВ в Україні. Дотепер у ВРУ зареєстровані декілька законопроєктів, що можуть позитивно вплинути на сферу управління відходами в Україні. Більш ефективна утилізація дозволить зменшити використання традиційних видів палива та посприяє зростанню загального рівня інвестицій в країну й створенню додаткових робочих місць.