Інфоцентр

«Кліар Енерджі» однією з перших запроваджує ЕСКО-контракти

На семінарі «Підвищення енергоефективності ОТГ» заступник виконавчого директора з регіонального розвитку «Кліар Енерджі Груп» Роман Палагусинець розповів про переваги практики ЕСКО-інвесторів:  кореляція між очікуваною та фактичною економією енергоресурсів.

ТОВ «Кліар енерджі» – потенційний ЕСКО-інвестор в об’єкти теплоенергетики. Суть енергосервісу (або, як він ще називається, ЕСКО, від англ. ESCO, energy service company, «енергосервісна компанія») полягає в тому, що приватний інвестор виконує термомодернізацію, профінансувавши її з власних коштів, і може отримувати прибуток за рахунок досягнутої економії на комунальних платежах.

Іншими словами, ОСББ, дитячий садок чи інша структура практично не витрачає коштів на проведення робіт з теплової модернізації. Втім, після проведення всіх робіт, продовжує сплачувати «зекономлену» частину комунальних платежів – але вже не ЖЕКу, а ЕСКО-компанії. Так триває до закінчення укладеного з компанією ЕСКО-договору. Після закінчення дії договору співвласники будинку, отримують його в гарному стані і вже самостійно користуються зекономленими грошима. Важливо, що логіка ЕСКО-фінансування заохочує інвестора максимально ефективно проводити роботи з термомодернізації для досягнення більшої економії, а отже прибутку.

ЕСКО-механізм — відносно новий інструмент для фінансування проектів з термомодернізації у багатоквартирні будинки від енергосервісних компаній.

В умовах необхідності скорочення та повного заміщення споживання дорогих енергоресурсів, економії бюджетних коштів пропонуємо розглянути можливість реалізації проектів щодо:

будівництва когенераційних установок шляхом газифікації біомаси або високотехнологічних твердопаливних котелень на біомасі (або іншому місцевому ресурсі) в бюджетних установах;

модернізації котельного обладнання ТКЕ з установкою утилізаторів тепла димових газів (економайзерів) удосконаленої інноваційної конструкції;На сьогодні, відсутність державних програм з модернізації теплоенергетичних потужностей, зокрема в місцевих ТКЕ, становить значний виклик для розвитку.

Технічно простим та економічно обґрунтованим методом, що призведе до економії газу є модернізація котельного обладнання з установкою утилізаторів тепла димових газів (економайзерів).

Економайзер не потребує капітальної перебудови існуючих котелень та вважається найшвидшим і найбільш доступним способом економії енергоресурсів.

Утилізатори тепла дозволяють знизити температуру відхідних газів з 250 до 90 градусів, підвищити ККД котлів від 3 до 10%.

Досвід встановлення економайзерів давно відомий в країнах-членах ЄС, зокрема Литви, де встановлення понад 100 економайзерів дозволив зекономити (за останні 10 років) близько 1,1 млн Гкал теплової енергії.

Виготовлення економайзерів та виконання всього комплексу робіт з їх встановлення є одним з ключових напрямів ТОВ «Кліар Енерджі Груп».